Healthcare

MAX SUPERSPECIALITY HOSPITAL

DEHRADUN, UTTARAKHAND

Design brief


Max Super Specialty Hospital, located at Malsi, in Dehradun is an international class multi-specialty hospital. The institute, which is the brainchild of Dr. A. K. Singh and designed by creative designer architects, is a state-of-the-art hospital with exceptional diagnostic, therapeutic and intensive care facilities. The hospital uses a totally holistic approach to offer emotional and psychological support to the patients for early recuperation. The top class facilities at the hospital attract patients from across the world, including the countries of Iraq, Nigeria, Zimbabwe, Afghanistan, and the USA. One of the major advantages is that Dehradun is strategically situated in Nature's lap and the climate and atmosphere promote quick healing.
Max Super specialty Hospital is a facility with an emphasis on patients and their families—a hospital complex that is ultra-efficient, yet aesthetically beautiful, with a “healing” environment that is comforting and uplifting. The design intent was to create clear, definable circulation systems to orient patients, staff, and visitors beginning at the first entry to the site.


Design Intent


Evidence-based design principles informed the design process of this award winning Healthcare facility which houses 200 inpatient beds, outpatient clinics, offices, research and parking. All facilities are state-of the-art, with flexible technology infrastructure to anticipate the evolution of medicine and the care of children beyond the next century. The idea of clarity and comfort and family-centered care infuses all design aspects of the project. The result reflects the thoughts given to all factors that can influence healing: colour, texture, natural light, art, access to the outdoors, and amenities. The focal point of the building is a central atrium, which serves as the family living room and introduces light into the heart of the building. It also provides a clear reference point for the arrangement of the various components of the large complex. Spaces such as roof decks, terraces, and gardens, adjacent to the cafeteria and conference centre, expand activities to the outdoors. Energy saving measures and other sustainable design features within the building and landscape take the region’s varying weather into account.


Access


The access to the hospital has been kept clear with a single point of entrance which further diverges into Emergency, visitor entrance and service entrance. Due to the massive scale of the site, a centralized approach to the sitee helps avoid confusion.
Planning
With a massive floor plate of 44,000 Sq.feet, The ground floor houses entire day care with non-invasive cardiology, entire diagnosis with PHP (Preventive health check-up), a huge cafeteria with spill out deck. A large oval shaped central atrium forms the pivot of the layout and dictates easy way finding for the visitors, patients and doctors. All the critical care functions such as the theatres, Intensive care units, cath labs etc. are placed on the first floor followed by the wards, single, double and economy on the second, third and fourth floor around the oval atrium providing all rooms with natural light and ventilation. It forms a huge sky deck on the second floor, which landscaped as a healing garden, encouraging patients and relative to come out in the green and rejuvenate, which helps promote healing.


Interior


The entrance opens up in to an airy double height lobby with a pharmacy and a café, and directly looks in to the oval shaped central atrium, which forms the central feature of this facility. The standard colour scheme of Beige and green of ‘Max healthcare’ is predominant, where beige is chosen in lieu of its healing properties and green representing the brand presence of ‘Max’.


Building green


The site being near the hills receives decent levels of precipitation, which has been taken care of by providing pitched roofs all over the facility. Max Super Specialty Hospital, Dehradun has been certified as ‘Gold’ rated LEED building pertaining to the multiple green strategies that have been deployed during the design process such as use of solar passive techniques to harness day light by placing glazing along N-S orientation, Preserving the natural conditions of site and designing it as a green island and use of multiple renewable sources of energy such solar and thermal energy.  The waste is also duly treated with an S.T.P and E.T.P within the site.


Façade & Exterior


In a very site responsive approach by CDA, The building blends in with the local architecture with the use of pitched roofs, a huge tensile entrance porch with light colored finishes to promote healing.
A huge site in hand, was heavily landscaped creating a green island, keeping maximum green and minimum paved finish. A lot of therapeutic healing gardens were also created in the landscaped areas, with steps, ramps and small water bodies which encourage the patients, relative and visitors to go out in the green and rejuvenate.

Key features of design


• Beautiful buildings that draw both patients and staff to your facility— giving you a competitive advantage.
 • Environments that comfort and heal—using natural light, air, views, color, and space to enhance the quality of care and increase patient staff satisfaction. 
• Intelligent spaces that work—using flexible design strategies to reduce capital and operating costs, enhance efficiency, and adapt to the inevitable changes in clinical methods and technologies
. • Sites that address growth and development while creating pleasant pedestrian experiences and clear connections between facilities.

SIZE

  • Area : 0.4 Million Sq. Feet

PROJECT FEATURES

  • Status :  2013 
  • Architects: Maninder kaur, Mohanbir Singh, Richard Wood
  • No. of Beds: 300
  • LEED rating: GOLD