Healthcare

MAX SUPERSPECIALITY HOSPITAL

SHALIMAR BAUG, NEW DELHI

Overview


A new 300 bed Tertiary Care facility in the North of Delhi catering for Specialties in Interventional Cardiology, Cardio-Thoracic Surgeries, Neuro-Sciences, Trauma and Critical Care.
The building is constructed on a 1 hectare green-field site, comprising two basements, ground floor for Out-Patients, diagnostic and other facilities, plus 9 floors of support, surgical, Intensive Care, and In-patient facilities contained within the rear high rise tower block.
The building has been fully designed to Vaastu principles, as requested by the client, and the completed building sets an even higher standard of planning and design from those set in the original flagship campus. The qualities of the Interiors are unparalleled within the local healthcare sector, providing a comprehensive patient focused healing environment, in full accordance with International Design Principles and Standards.


Planning& access


Max Super Specialty Hospital, Shalimar Baug is a facility with an emphasis on patients and their families—a hospital complex that is ultra-efficient, yet aesthetically beautiful, with a “healing” environment that is comforting and uplifting. The design intent was to create clear, definable circulation systems to orient patients, staff, and visitors beginning at the first entry to the site
A distinctive plan at first glance, is oriented along the north east, considered to be the most favourable entrance by Vastu. The facility has one major visitor entrance along the NE, an emergency entrance along the west and a segregated service entrance along the east. All the outpatient facilities are on the lower floors, followed by critical care and finally the inpatient facilities as we go up.


Interdepartmental planning


The In-patient and out-patient circulation has been kept discrete as far as possible. The planning intents to limit the out-patients on the lower floors by placing consulting chambers, O.P.D’s, Diagnostics with non-invasive cardiology and nuclear medicine on the ground floor. The two lift cores are centrally located, yet servicing the hospital and the visitors in their own discrete ways.
All the critical areas like the Theatres and the ICU’s are placed on the first and second floor, followed by the service floor which has been utilized by administration areas, seminar rooms etc. The service floor is sandwiched between the IPD floors and the lower floors to reduce the redundancy of services going downwards. Thoughtfully planned service floors render lots of usable space free of F.A.R.
All the floors above the service floor are in-patient floors with combination of Single rooms, double rooms and five bedded wards. The patient rooms and wards have been designed such that each room gets natural light and ventilation. 

The focal point of the building is a central atrium, which serves as the family living room and introduces light into the heart of the building. It also provides a clear reference point for the arrangement of the various components of the large complex.


Interior


The interior follows a beige and green colour scheme. The beige has been thought fully chosen for its quality of being a ‘healing colour’ and green being the brand colour of ‘Max’. The entrance lobby forms a circular triple height glass atrium that enhances the volume of lobby and the overall look and feel of the entrance and floods the space with daylight. The tastefully done interiors lift the ambience of the hospital. The entrance lobby also boasts a ‘Café coffee day’ kiosk and a whole food café. A very interesting thought forms the genesis of this idea which says, “a hospital should not appear to be a place of sick, it should rather smell of coffee to enliven the aura of the space with positivity’.
It also has a state-of-the art doctor’s lounge, for all in-house and other doctors. It is a space which is equipped with a library, a whole food café; recliners etc. for the doctor’sto relax and rejuvenate during non-duty hours. It is a special privilege, which is increasingly getting popular in hospitals worldwide to enhance efficiency. 


Exterior Façade & Landscape


An architecturally interesting massing with a four storey high front block with a circular glass atrium, complimented by another 10 storey high diagonally placed block. The interior scheme extends to the façade with more of rustic beige done in chiseled stone texture, again adhering to its healing properties. The landscapes on the external developments also draws inspiration from the ancient therapeutic healings gardens which intends to create spaces that encourage patient and relative to come out in to the green and meditate.

Green campus


The team at Creative designer, aimed to achieve highest standards of efficiency and economic viability in the operation of the building. It is duly equipped with solar panels, has less of glass and has mechanism for re-suing rain water.  Max Shalimar baug has achieved LEED ‘GOLD’ rating for its energy efficient design. Employment of solar passive techniques to harness day light by placing glazing along N-S orientation, Preserving the natural conditions of site and designing it as a green island and use of multiple renewable sources of energy such solar and thermal energy are few to mention.The patient towers are angled to maximize views of the adjacent natural habitat. Indigenous landscaping, pervious surface treatments, natural storm detention design, and sensitive site lighting have all been incorporated as sustainable design features in consideration of nearby natural resources. It is also equipped with STP and ETP, the treated effluent from which can be re-used in toilets and for gardening purpose.

Future expansion


The hospital was planned in two phases, 3, 00, 00 Sq.feet super specialty in first phase with 300 beds and 1, 35,000 Sq.feet Oncology in second phase, which is under construction at the moment. The space for phase-2 was utilized for parking in phase-1, but as the phase-2 gets constructed, it goes for three basements with mechanized parking to compensate for the enhanced E.C.S. 

Size

  • Area :0.5 MILLION SQ. FEET

Project Features

  • Status : BUILT 2013
  • ARCHITECTS: CREATIVE DESIGNER ARCHITECTS

  • No. of Beds : 500
  • LEED RATING : GOLD